torstai 30. maaliskuuta 2017

Dokumenttikuume

Viime viikolla heräsin pitkästä aikaa kamalaan kurkkukipuun ja tiesin, että nyt on joku pöpö iskemässä ja kunnolla. Perjantaina minusta lähti hädin tuskin muuta ääntä kuin epämääräistä korinaa ja lauantaina kuumekin oli noussut. You know what it means? Netflix time!

Kun olin ansiokkaasti saanut kahden päivän kuluessa katsottua Gilmore Girlsin viimeisen tuotantokauden ja minisarjan eikä mikään muu sarja oikein napannut, käännyin Netflixin dokumenttitarjonnan puoleen. Ja sehän on aivan loistava laajuudessaan! Dokumenttielokuvia löytyy laidasta laitaan – rikoksia, historiaa, terveyttä, yhteiskuntaa, luontoa, uskontoa ja monia, monia eri aiheita käsitteleviä. Olen itse kiinnostunut useista eri aiheista, mutta yhteiskunnalliset aiheet ovat ehkäpä lähintä sydäntäni. Ajattelin tässä jakaa 5+1 dokumenttielokuvaa, jotka avasivat ainakin omia silmiäni ja olivat mielenkiintoisia. 

13. Lisäys
Tämän dokkarin katsoin tänään. Dokumentti kertoo siitä, miten orjuus edelleen näyttäytyy Amerikassa muun muassa värillisiä suosivan vankilajärjestelmän kautta. Dokumentissa kudottiin mielenkiintoisella tavalla yhteen afroamerikkalaisten historia ja nykyisyys Yhdysvalloissa. Dokumentti on ajankohtainen, loistavasti koottu ja sai todella miettimään valkoihoisten ylemmyyttä. Rotusyrjintä on edelleen iso ongelma, vaikka se on retorisilla kielikuvilla lakaistu maton alle.

Making a Murderer
Tämä dokumentti koukuttaa todella pahasti. Se on tehty sarjamuotoon, joten katsottavaa riittää pidemmäksikin aikaa (jos vain kärsivällisyyttä riittää). Dokumentti käsittelee Steven Averya, joka tuomittiin rikoksesta, jota hän ei ollut tehnyt. Päästyään takaisin vankilasta hän kuitenkin joutuu uudestaan poliisin hampaisiin ja saa syytteen murhasta. Dokumentin ehkä paras puoli lienee siinä, että vielä lopussakaan ei voi olla täysin varma, onko Avery vain epäonnekas vai todella syyllinen.

Inequality for All
Harvardin yliopiston professori, entinen ministeri ja kirjailija Robert Reich kertoo helppotajuisesti Yhdysvaltojen talouden eri vaiheista ja kuvailee, miten taloudellinen epätasa-arvo on kasvanut eri aikakausina. Aihe koskettaa todella jokaista ja sen poliittinen sanoma on vahva – keskiluokan hyvinvointi luo hyvinvointia koko valtiolle. Sipilä voisi laittaa kyseisen filmipätkän pyörimään ja ottaa pari oppia siitä.

The True Cost
Aiheena on muoti- ja vaatealan vaikutukset maailmaan ja erityisesti työolosuhteet, jotka eivät päätä huimaa ainakaan positiivisessa mielessä. Monien vaateketjujen työntekijät työskentelevät epäinhimillisissä, jopa hengenvaarallisissa olosuhteissa, jotta länsimaihin saadaan toimitettua halpoja ja trendikkäitä vaatteita heti tilauksesta. Tunsin ihossani pienen piikin tämän dokumentin katsomisen jälkeen ja se sai minut pohtimaan omia valintojani kuluttajana.

The Human Experimenting
Tämä dokumenttielokuva käsittelee sitä, miten paljon eri kemikaaleja jopa tavallisissakin päivittäistavaroissa on. Paljon esillä on myös se, miten tällainen kemikaalien suurkulutus vaikuttaa tulevaisuuksien sukupolviin. Itse vaihto-oppilaana Amerikassa olleena voin kertoa, että kemikaaliteollisuus todellakin on iso kiho ja dokumentti kuvaa hyvin sen valtaa. Onneksi suomalaisena ja eurooppalaisena saamme kiittää Euroopan unionia ja Reach-asetusta turvallisesta elinympäristöstämme verrattuna amerikkalaisiin kanssaveljiimme.

+ Growing Up Coy
Dokumentin keskiössä on pieni transsukupuolinen tyttö Coy, jota on kielletty koulussa käyttämästä tyttöjen vessaa. Vanhemmat aloittavat oikeustaistelun Coyn ja kaikkien muidenkin translapsien hyväksi. Dokumentissa kuvataan perheen jokapäiväistä elämää ja oikeusjutun etenemistä. Mielestäni se on hieno kuvaus transsukupuolisuudesta, josta monella on paljon ennakkokäsityksiä

Dokumenttien ehdottomasti paras puoli on se, että ne opettavat jotain uutta ja saavat meidät katsomaan maailmaa uudesta näkökulmasta. Joten vaikka olisit katsonut Netflixiä taas monta tuntia putkeen, voit kuitenkin olla tyytyväinen ja sanoa, että ainakin opit jotain. Jee, kaksi kärpästä yhdellä iskulla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti